Ağustos'ta Organize Perakendede Kısmi Canlanma

  • 20.09.2023

Ağustos'ta Organize Perakendede Kısmi Canlanma

Organize perakende sektörü, temmuz ayındaki daralmanın ardından ağustosta kısmen de olsa yeniden hareketlendi. BMD Başkanı Sinan Öncel, ağustos ayındaki kısmi canlılığın, tüketicilerin 'fiyatlar daha da yükselecek' endişesiyle ihtiyaç alışverişini öne çekme davranışının devam etmesinden kaynaklandığını söyledi.

BMD'nin üyeleri arasında yaptığı ağustos ayı anketinin sonuçlarına göre, üye firmaların yüzde 59'unun adet satışlarını, yüzde 70'inin ise cirolarını artırdığı görüldü. Ağustos, turist alışverişinde de 2023'ün bugüne kadarki en canlı ayı oldu.

Sinan Öncel, ağustos ayının tahminlerinden daha iyi geçtiğini belirterek, "Temmuz'a göre geçen ay üyelerimizin yüzde 59'u adet satışlarını, yüzde 70'i de cirolarını arttırdı. Ağustos, turist alışverişinde de 2023'ün bugüne kadarki en canlı ayı oldu" dedi.

Öncel, Temmuz ayındaki daralmanın ardından ağustosta kısmen de olsa alışverişte bir canlanma olduğunu belirterek, bunun tüketicilerin 'fiyatlar daha da yükselecek' endişesiyle ihtiyaç alışverişini öne çekme davranışının devam etmesinden kaynaklandığını düşündüklerini söyledi.

Parasal sıkılaştırma nedeniyle  perakendede önümüzdeki aylarda daralma olabilir

Ancak Öncel, parasal sıkılaştırma önlemleri kapsamında geçen ay beyaz eşya ve mobilya alımında kredi kartına taksit sayısının azaltıldığını hatırlatarak, "Diğer taraftan dar ve sabit gelirliler alım güçlerindeki düşüşü giderek daha fazla hissedecekler. Dolayısıyla hem parasal sıkılaştırma hem de alım gücündeki düşüş nedeniyle gıda dışı organize perakendede önümüzdeki aylarda daralma olabilir" diye konuştu.

Fahiş kira artışı talepleri sektör için en önemli sorun

Öncel, organize perakendenin güncel konularını da değerlendirerek, fahiş kira artışı taleplerinin sektör için en önemli sorun olduğunun altını çizdi. Yüzde 400-500'e varan oranlarda kira artışı talebinin sadece mağazalar değil tüm işyerleri için geçerli olduğunu hatırlatan Öncel, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan kısa bir süre önce kiralarda 'akılla, mantıkla, ahlakla izah edilemeyecek artışlar' olduğuna dikkat çekti. Biz bu sorunu her fırsatta dile getiriyoruz. İşyeri kiralarına da en azından 2024 sonuna kadar TÜFE'nin yüzde 50-60'ını geçmeyecek şekilde sınırlama getirilmesini, mülk sahibinin kaybının da gelir ve kurumlar vergisi kolaylıkları ile telafi edilmesini öneriyoruz" diye konuştu.

Paylaş